parku rinia foto e re web

“Parku Rinia” është parku publik qendror i kryeqytetit, konceptuar në 1931 dhe ndërtuar në vitin 1949, që mbulon një sipërfaqe prej 29.81 ha. Për qendrën e Tiranës u hartuan disa variante projektesh, të cilat pavarësisht nga ndryshimet që pësuan deri në realizim, kishin në bosht aksin e bulevardit ku kryqëzoheshin të gjitha rrugët e qytetit, vend që asokohe ishte hapësirë e zbrazët. Projekti i parë nis që në 1923, por varianti më i suksesshmëm, në përshtatje me ambiciet e Mbretit Zog për ta bërë Tiranën një qytet modern europian, daton në 1931 dhe mban firmën e arkitektëve italianë Brasini dhe De Fausto. Sipas këtij plani, u ndërtua kompleksi i ministrive, Bashkia e Tiranës, Banka Kombëtare, lulishtja e këtij kompleksi qëndror, sheshi qëndror me shatërvanin si dhe ajo që sot njihet si “Parku Rinia”.

Ndërsa natën e 28 Nëntorit ‘49, duke u gdhirë Dita e Çlirimit, me punë vullnetare u pyllëzua parku nga të rinjtë tiranas, aksion që i dha emrin që mban edhe sot “Parku Rinia”. Me rastin e festimeve të Pesë-vjetorit të Çlirimit në vendin e projektuar për park, bleronte tani një pyll madhështor eukaliptesh, plepash e akaciesh. Ky park gjatë dyzet viteve të parë është parë si një hapësirë relativisht e lirë për të rinjtë e Tiranës, si dhe zonë e gjelbër për familjet dhe fëmijët. Më vonë aty u ndërtua një kompleks kafene dhe restorante, duke e quajtur me ironi “Taiwan”.

Në vitin 1991, pas rrëzimit të komunizmit, Parkun Rinia e mbuluan ndërtimet ilegale, shumica e këtyre objekteve ishin kioska, bare dhe restorante, dhe parku u bë i njohur si vatër e papastërtisë dhe krimit në Tiranë. Gjatë pastrimit të qytetit në vitin 2000, këto ndërtesa u rrafshuan dhe parku u rehabilitua në të gjithë sipërfaqen. U shkatërruan 130 ndërtesa dhe u hoqën mbi 45.000 m3 mbeturina. Sot Parku Rinia ka një sipërfaqe prej 24.2 ha.